Congratulations! Your support has been successfully sent to the author
László Bettina - Fuldoklás

László Bettina - Fuldoklás

Published Feb 16, 2023 Updated Feb 16, 2023 Culture
time 9 min
0
Love
0
Solidarity
0
Wow
thumb 0 comment
lecture 59 readss
0
reaction

On Panodyssey, you can read up to 30 publications per month without being logged in. Enjoy29 articles to discover this month.

To gain unlimited access, log in or create an account by clicking below. It's free! Log in

László Bettina - Fuldoklás

Anya mindig figyelmeztet indulás előtt, hogy próbáljak minél kevesebb vizet nyelni. A benne található arzéntól hozzá hasonlóan lebénulhatok. Tehetetlen fadarabként fekszik a megbarnult ágyneműn, míg én vödörbe merem a vizet és kiöntöm az ablakon.
Naponta kétszer nyitják fel a csatorna fedelét a város alatt, hogy az elrendelt vízmennyiséget elvezessék. Csak hát folyton esik az eső, így amit lecsapolnak, az másnap újra körbevesz bennünket. A vízszint egészen az ötödik emeletig emelkedik, beárad a kopott vörös téglák között, maga alá temeti a holminkat. Régebben megpróbáltunk házat igényelni a gát mögött, de a hivatal érvénytelennek találta az okmányainkat, így itt rekedtünk. Beletörődtünk a sorsunkba, anyát úgysem lehet megmozdítani.
Nem is panaszkodnék, csak hát az olaj, ami együtt hömpölyög a vízzel, az igazán kellemetlen. Beissza magát a ruhámba, elszínezi a bőrömet, a kiütéseim miatt libabőrösnek hisznek. Mocskos vagyok reggel, mocskos vagyok este, hiába merülök alá, egyre rosszabb lesz. Régebben megpróbáltam ásványvizes palackkal fürdeni, de semmit sem ért. Mert a gát mögötti önkéntesek nem felejtettek el minket, tiszta időben csónakba ülnek, vizet és élelmet osztogatnak. De ugye hatalmas ez a város, ezért nekünk kell eljutni az átvevőhelyhez, ha részesülni akarunk a javakból.
Szerencsére nem kell egyedül úsznom a szürke égbolt alatt. Ármin rendszerint velem tart. Egy helyen dolgozunk, bár még reménykedik, hogy egyszer visszaülhet az iskolapadba. Én meg azt mondom, ugyan minek? Ott a sok tanult ember a gát mögött, az áradattal szemben mégis tehetetlenek. Ármin sápadt, szőke fiúként él a fejemben. Mára szürkésbarna foltok borítják a bőrét és a haja úgy összeragadt, mintha folyamatosan zselézve lenne.
És hogy mivel telnek a napjaink? Hát foltozzuk a gátat, nehogy az áradat betörjön a gazdagokhoz. Errefelé mást úgysem lehet csinálni. A főnök a vasmonstrum hajójában szivarozva azzal hiteget, hogy egy kormányzati program segítségével átjuttatja a legrátermettebbeket a túloldalra. Ármin halvány szürke szeme felcsillan, miközben az elnyűtt zakóját igazgatva prédikál, szerintem meg ámítás az egész. Azért beszél ilyeneket, hogy kétkedés nélkül bukjunk alá a fertőbe. Bánom is én, csak az számít, hogy a fizetségemből gyógyszert szerezhessek anyának.
Kemény, nagy szemű esőcseppek koppannak a fejemen. Karkörzést végzek, felkészülök a merülésre, ám a főnök megragadja a vállamat. Azt mondja, ma engem visznek át a túloldalra, merthogy félárva vagyok, édesanyám meg nyomorék. Értetlenül megrázom a fejem. Ne ellenkezzek, dorgál meg, erre van szüksége a pártelnöknek, zabálni fogja a közmédia. Semmit sem kell csinálnom, elegendő, ha bólogatok. De hát olyan piszkos vagyok, visszakozom, mindegy, legyint a kezével, majd odaát lecsutakolnak.
Zúgó gépezet tűnik fel az égen, dermesztő szelet hoz magával. A főnök hátranyalja a két szál hajat a feje búbjáról és kivillantja az arany töméses fogsorát. Tarkón vág, hogy ne majrézzak, hanem integessek a megmentőimnek. A gépezet egyre lejjebb ereszkedik, lassan nyitja szélesre a száját.
Megszédülök az éles fényű pöttyöktől a belsejében, keresem, hogy mibe kapaszkodjak. Bármihez érnék hozzá, azt összemocskolnám. Márpedig itt aztán patyolat-tisztaság van. A krémszínű bőrfotelekből árad a fertőtlenítő szaga. Vonakodom helyet foglalni, hiába parancsol rám a főnök. És ha foltos lesz az ülés? Az már nem a mi gondunk, sziszegi, fájjon a gazdagok feje miatta.
Egy felnyírt hajú öltönyös alak lép be a kabinba, elterpeszkedik a főnökkel szemközti kanapén. Alaposan végigmér. Viszket a karom, magam sem tudom, hogy a kiütéseimtől vagy az idegességtől. A kerek ablakon át figyelem, ahogy egyre távolodunk az otthonunknak nevezett romhalmaztól. A tömbházak körül úszó hulladékok apró folttá zsugorodnak. Az esőzés egyre erősödik, a vízszint folyamatosan emelkedik, lassan ideje felnyitni a csatorna fedelét.
Megkocogtatja a vállam egy szőke néni. Málnaillatot áraszt, porcicáktól mentes a ruhája. Felém nyújtja a makulátlan tenyerét, de csupán a fejemet rázom, nehogy összekenjem. Felnevet, hogy milyen szégyenlősök ezek a gát mögötti gyerekek – mert számára mi vagyunk a gát mögöttiek –, majd elkéri a ruhaméretemet.
Tanácstalanul vállat vonok, hát mit tudom én, ezer éve öltöztem át, a pólóm úgy hozzám tapadt, mintha a második bőröm lenne. Bekísér a tusolóba, ott még többen várnak. Levetkőztetnek, valami alkoholos kencével bekennek, kefékkel tépkednek, hab csorog le a fejemről. Zuhany alá nyomnak, forró víz hámlasztja a bőrömet, hogy lemossa a makacs szennyeződést, a megkülönböztető sötét jegyet.
Gondosan megfésülnek, fekete nadrágot és hófehér inget nyomnak a kezembe. Félek felöltözni, nehogy összekenjem a ruhámat, pedig a tükörből rám bámuló idegen igazán ápoltan fest. Mégis, a kosz beitta magát a lelkembe, onnan nem súrolja ki senki sem. Megsürgetnek, hogy siessek, hamarosan földet érünk.
Lassan haladok előre a zöld pázsiton, alig találom az egyensúlyomat a szárazföldön. A főnök szorosan lépdel mögöttem. Rám parancsol, hogy ezt most ne szúrjam el. Nézzem meg azokat a cukorszínű sorházakat, ha jól csinálom, anyámmal beköltözhetünk az egyikbe. Ne meresszem rá a szemem, mondja, hát hazudott valaha is nekem?
Fekete masinák kereszttüzébe lépünk, piros pötty villog rajtuk. Kamerák, magyarázzák, hamarosan kezdődik a felvétel. Zsigeri nyugtalanság kerít hatalmába a vidám arcoktól és a heves tapsvihartól. Fogalmam sincs, minek kéne örülni. Egy fehér öltönyös alak mellé állítanak, jellegzetes kézfogásából ítélve ő lehet a pártelnök. Puha, fekete hengereket lógatnak az arcunkba, megtapogatom az egyiket. Fülsértően búg, ezen is csak nevetnek, hogy mikrofont sem láttam még életemben. A pöttyök a kamerán zöldre váltanak. A pártelnök beköszön, megkérdezi, hogy tetszik a város, azután a képembe vigyorog. Tetszik, persze, felelem, de vétek fehér nadrágot hordani, úgyis piszkos lesz. 
Ismét kórusban kinevetnek.
A tömeg áhítatos ábrázattal hallgatja a pártelnök hadoválását valamiféle támogatási rendszerről, betelepítésről meg integrációról. Felét sem értem az egésznek, de persze bólogatok, míg egy karikás szemű alak zavargást nem kelt. Utat tör magának, sürgősen beszélni akar a pártelnökkel, így adásszünetet tartunk. A jelenlévők a kihelyezett süteményes asztalok felé tódulnak, egyedül én fülelek.
Suttogva elnézést kér, a gát mögötti csatorna eltömődött, vészesen emelkedik a vízszint, ki kell menteni onnan az embereket. Hevesen dobban a szívem, magam előtt látom anya merev testét, ahogy maga alá temeti az áradat. Fölösleges pánikot kelteni, veregeti meg a pártelnök a hírhozó vállát, ha itt végeztünk, odaküldjük a csapatainkat.
Folytatódik a felvétel. Idegesen dobolok a lábammal, a percek örökkévalóságnak tűnnek. A kérdések ismétlődnek, hiába bólogatok, helyeselek. Kiszárad a szám, ráharapok, elegem van az értelmetlen makogásból, a képembe világító kamerákból. Ökölbe szorul a kezem. Vigyék már ezt a rohadt mikrofont az orrom elől, mert anya megfullad! Megfullad a gát mögött, ezek meg csak viháncolnak és bazsalyognak!
Az interjú végeztével a főnök vállon vereget. A felnyírt hajú öltönyössel koccintanak a gépen, bugyborékol a pohárban az italuk, mint ahogyan az esőcseppek csobbannak a víz felszínén. Előléptetés, új munkakör, fene se érti, miről beszélnek. Kényszeredetten kaparom az ablakot, egyszerűen megőrülök a tehetetlenségtől. Ereszkedéskor – még ki sem nyílik teljesen az ajtó – szó nélkül ugrok bele a hetedik emeletig feltörő, fagyos vízbe.
A hófehér ingem egy pillanat alatt beszürkül. Fáj a becsapódás. A víz keserű íze ellepi a számat, köpködve kémlelek körbe. A rohadt életbe! Már hiába kapálózom és küszködöm. Anyának vége, az áradat magával sodorhatta, ahogyan elhordta a társasházunk kopott falát. Az üres matracunk ott lebeg pár méterre tőlem! Hát minek ússzak tovább, kiért gyötrődjek? Elernyed a karom és hagyom, hogy lerántson a fekete mélység. A magunkfajtáknak úgysem jut semmi más, csak a fuldoklás.

lecture 59 readings
thumb 0 comment
0
reaction

Comments (0)

Are you enjoying reading on Panodyssey?
Support their independent writers!

Prolong your journey in this universe Culture

donate You can support your favorite writers