Congratulations! Your support has been successfully sent to the author
Nagy Dóra - Kapszulák

Nagy Dóra - Kapszulák

Published Feb 16, 2023 Updated Feb 16, 2023 Culture
time 9 min
0
Love
0
Solidarity
0
Wow
thumb 0 comment
lecture 34 readss
0
reaction

On Panodyssey, you can read up to 30 publications per month without being logged in. Enjoy29 articles to discover this month.

To gain unlimited access, log in or create an account by clicking below. It's free! Log in

Nagy Dóra - Kapszulák

Vasárnap este, huszonkettő óra van. Hatkor ébredni kell. Addig még nyolc óra van hátra. James éppen azon gondolkozott el, hogy mégis mit csináljon abban a nyolc órában. Folyamatosan fel alá járkált és zakatolt az agya. Zsebéből egy hirtelen mozdulattal előrántotta a telefonját, és végig pörgette a közösségi oldalakat. Ahogy egyre többet görgetett lefelé, egyre jobban kerítette hatalmába az irigység, és a gyűlölet. A gondolatai azonnal összevissza kezdtek cikázni.
-Nyolc szorozva tízzel az nyolcvan, és ez osztva huszonnéggyel, az három. Azaz három nap, ami egy teljes hosszúhétvége-gondolkozott hangosan. Számításai szerint a 8 órába belefér három nap. Ahogyan konstatálta magában, hogy milyen szuper ötlete támadt, le is vetődött  szürke kanapéjára. Benyúlt farmernadrágja zsebébe, és kihúzott belőle egy átlátszó dobozt, amely átlátszó kapszulákat tartalmazott. Kinyitotta, majd gondolkodás nélkül kivett belőle egyet. Tenyerében tartva pontosabban szemügyre vette. Egy átlátszó, kis ovális alakú gyógyszert tartott a kezében, amely belsejében színes rózsaszín bogyók voltak. Gyönyörűnek tartotta. James testét átjárta az eufória, igazi katarzist érzett abban a pillanatban. Nem is kellett ennél több, még mielőtt lenyelte, leolvasta a telefonjával a kapszulán lévő vonalkódot, majd szájához emelte és bevette. James hátradőlt, a kapszula azonnal kiütötte.
Egy óra csörömpölésének zaja járta át az egész házat. James kinyitotta a szemét, és boldogan megjegyezte magában, hogy milyen új élményekkel gazdagodott. Azonnal ki is kapta hátsózsebéből a telefonját, és megnézte hányan likeolták már a posztjait amik a nyaralás során készültek. A  kód aktiválásával élményei automatikusan dokumentálásra kerültek. A legjobb pedig talán az volt, hogy a közösségi oldalakon mind ezt megmutathatta a világnak, akik pozitív reakciójukkal, teljes mértékben kielégítették James egóját. Ezzel azonban valószínűleg ő sem volt tisztában. Örömmel nézte, hiszen rengeteg pozitív reakciót kapott. Egész testét átjárta a melegség érzete.
Azzal telt ez a kis kiruccanás, hogy elment egy tengerparti szigetre. Az egész napot a parton töltötte, majd egy teljes ellátást biztosító szállodában szállt meg. Le is telefonált a recepcióra, hogy rendeljen magának egy kis italt. Szinte azonnal csöngettek is. Amikor James ajtót nyitott, lélegzetelállító látvány tárult elé. Úgy gondolta, hogy megtalálta álmai nőjét, ami igaz is lehetett volna, egy kapszulák nélküli világban. A lány kedvesen rámosolyodott, és nem is kellett ennél több, az elkövetkezendő 2 napot együtt töltötték a szigeten. Hajókáztak, delfineket néztek, búvárkodtak, masszázsra jártak. Azonban tudni kell, hogy ezek tökéletesen felépített és összerakott világképek. A lány akivel pedig James találkozott, csupán egy előre tökéletesen megtervezett élmény volt.
Ránézett az órájára, hétfő reggel hat óra. Felállt a kanapéról, és az étkezőben lógó bekeretezett használati utasítást kezdte tanulmányozni:
,,A kapszulák rendelkezésére állnak mind azok számára, akik meg szeretnék tapasztalni a felhőtlen boldogság élményét. A kapszulák az idő hatékony beosztásának rendszerezésére lettek kitalálva. Egy kapszula bevételével rengeteg időt spórolhat meg egy ember. Ha például egy nap van négy szabad órája, akkor abban az időben negyven óra élményt tapasztalhat meg a kapszulák segítségével. Egy nap alatt találkozhat a barátaival, kirándulni, mozizni, úszni is elmehet különböző kapszulák segítségével, és ez még csak a kezdet! Ezáltal az élet lehetőségei korlátlanná válhatnak az Ön számára. A kapszulákat folyamatosan tudósok fejlesztik, annak érdekében, hogy egyre több lehetőség nyíljon meg Ön számára, szórakozás szempontjából. A kapszulák átlátszóak, a benne lévő apró labdacsok színe határozza meg egy adott kapszula hatását. A kék kapszula a víz bevitelt képes a legegészségesebb szintre emelni, a citromsárga képes biztosítani kilencven perc edzésnek megfelelő testmozgást, ami azonban önnek csupán kilenc percnek felel meg. Részletesebb tájékoztató a kapszulák időtartamával és hatásukkal kapcsolatban a tájékoztató hátulján található!”
James következő napirendi pontja a fürdés volt, amelyet azonban saját magának kellet elvégezni. Ez azért volt, mert a tudósok még nem fejlesztettek ki minden kapszulát. Ahogyan a fürdőhöz sietett, már azon kattogott, hogy mi legyen a következő kapszula. Eközben megnyitotta a csapot, amiből kissé sárgás-barnás folyadék folyt. Nem igazán tulajdonított különösebb gondot ennek a ténynek. Zuhanyzás közben kinézett az ablakon, mert valami zajt hallott. Éppen egy patkány próbált kihúzni valamit a sok szemét közül. Kint minden omladozott.  A távolban azonban ott volt a zöldellő sziget, ahol a tudósok éltek. Elméletben mindenki egyszer eljuthat oda, gyakorlatban azonban teljesen más volt a helyzet.
Már fürdés közben is érezte, hogy éhség gyötri. Leült az étkezőasztalhoz, leolvasta a lila tabletta kódját, majd bevette. A kiütött állapotból visszatérve, teljes megelégedettség fogta el. Rápillantott a telefonjára, és örömmel nézte, hogy négyszázötven kalóriát vitt be a szervezetébe.
James ismét fel alá járkált, és azon gondolkozott, hogy most mi tévő legyen. Zsibbadt az izgatottságtól. Megint leült a kanapéra, és bevett egy türkizkék kapszulát, amely két óra videójátékozást tartalmazott. Hátradőlt, és azonnal fejen csapta a hatás. 
Mikor magához tért, egyből ránézett a csuklóján lévő órájára: hat óra tizenkét perc. Elképesztőnek és hihetetlennek tartotta micsoda technológiát fejlesztettek ki. Nagyon szerencsésnek érezte magát. Ráadásul a legújabb játékkal játszott, amelyről természetesen poszt is generálódott. Megnézte a közösségi platformját, és látta mennyien hüledeznek ennek láttán. James ismét megelégedve zárta be a telefonját. Azonban abban a pillanatban új értesítése érkezett. Ahogy megnyitotta a telefonját, látta, hogy egyre többen posztolják ugyan azt a ,,különleges” játékot, amivel az imént játszott. Dühösen bezárta a készülékét, és újból a nadrágja zsebében kutakodott. Kivett egy fekete kapszulát és gondolkodás nélkül lenyelte. 
Amikor felkelt, borzalmasan fáradtnak érezte magát, és bágyadtnak. Az ,,alkohol kapszula” hatása abban az időszakban, ameddig az ember beveszi, eufóriát vált ki, amelynek érzetére csak emlékezhet az ember, attól függetlenül, hogy fizikálisan nem tapasztalhatta meg. Az utóhatása azonban cseppet sem kellemes. James közérzetén az sem javított, hogy borzalmasan nagy rendetlenség volt a lakásában. Ismét kutakodott a zsebében pár pillanatot, de nem találta a kapszulákat. Őrült mozdulatokkal dobálni kezdte a kanapé párnáit, és zihálva ordibált. Rövidesen azonban észrevette, hogy ott van a dobozka mellette. Bevett egy szürke kapszulát, ami fejbe is csapta.
Nem sokkal később rabszolgák jelentek meg a házában, akik kitakarítottak. 
A rabszolgák a társadalom harmadik, azaz legutolsó szintjén helyezkedtek el. Ők voltak a nincstelenek, akiknek a feladata a középosztály, azaz a ,,kapszulások” házának takarításából állt. Ebből éltek meg. A középosztály azonban nem is sejtette hogy a ,,tudósokon” és rajtuk kívül akárki is él a földön. A társadalmi réteg lefelső csoportja a gazdagok voltak, akiket a középosztály ,,tudósoknak” hívott, hiszen így hivatkozott magára a felső réteg. A felső réteg kapszulák nélküli teljes életet éltek, hiszen ők tisztában voltak a hosszútávú hatásával. A gyógyszert a túlnépesedés miatt fejlesztették ki. Mivel népírtást azért mégsem rendelhetnek elő, létrehozták a kapszulákat. Rövid és tartalmas életet élhetnek ezzel a szer használói. James nem is sejthette, hogy ő már 3. generációs kapszula szedő. Az eddigi kapszula szedők pedig maximum 9 évet képesek élni. Lassacskán megbolondulnak az emlékektől, vagy már fogalmuk sincs mi a valós világ, és mi nem. A legtöbben az öngyilkosságot választják. 

lecture 34 readings
thumb 0 comment
0
reaction

Comments (0)

Are you enjoying reading on Panodyssey?
Support their independent writers!

Prolong your journey in this universe Culture
COME IN ! 
COME IN ! 

  Light each day enters, and political stage is coming to be clearer : no Deep State, a fantasy

Cecile Voisset
3 min

donate You can support your favorite writers