Congratulations! Your support has been successfully sent to the author
Babenyeczne Szalma Emese - Nem alkotás

Babenyeczne Szalma Emese - Nem alkotás

Published Feb 14, 2023 Updated Feb 16, 2023 Culture Culture
time 3 min
0
Love
0
Solidarity
0
Wow
thumb 0 comment
lecture 24 to reads
0
reaction

On Panodyssey, you can read up to 30 publications per month without being logged in. Enjoy29 articles to discover this month.

To gain unlimited access, log in or create an account by clicking below. It's free! Log in

Babenyeczne Szalma Emese - Nem alkotás

Azt hiszem, mikor jól vagyok, akkor semmit sem akarok. A nem akarás együtt jár egy olyan belső mozdulatlansággal, amiből nem és nem akarok kimozdulni. Gondolkodás, miheztartás nélkül, reflektálás, önvizsgálat helyett. Olyan jó, minden a helyén van és nincsenek félreütések. Utólag annyit gondolkodok, miért nem használtam ki ezt az alkotás nélküli csendet, az én nélküli létet, de istenem, ha egyszer ki sem akarok mozdulni belőle? Eggyé válok a valamivel és a semmivel, hát melyik nem normális akarná ezt maga mögött hagyni? Álló és mozdulatlan, hang és fény nélküliség.
Persze, hogy nem tart soká és legkevésbé sem örökké. Előbb-utóbb visszatér a valamihez tartás, vagy az attól való függés, a hiány keresése, az ellentétek és párjaik, a kettőség, a különbözőség, ami megoszt és apró atomjaira hullom. Már megint. A mondandó csak ebben a partkeresési időszakban van, szétfeszít, vagy felaprít, nekidob, vagy beszippant. Vergődöm, úgy csinálok, mint aki úszik, úgy, mint aki érti a játékot, úgy, mint aki ismeri a lépéseket. Rövid, mit sem akaró pillanatok, összekulcsolva a hosszú próbálkozásokkal. Áldás az a sok pici pillanat, megpihenek benne, a helyére kerülök, a kirakós utolsó darabjaként, amire mindenki várt és nem adta fel, hogy egyszer végre megérkezik.
...
Ha vajon mindig ott lennék, akkor is akarnék maradni? Vagy csak azért akarok, mert nem vagyok mindig ott? Melyik volt először? A nem ott levés, vagy az akarás? Ez a kettő tényleg kéz a kézben jár? És csak azért van az egyik, mert a másik is létezik? Eljön az a pillanat, mikor nem lesznek kérdéseim? De úgy, istenigazából, amikor utólag sem fogalmazódik meg semmi, amikor végül OTTMARADOK? Ott lesznek a válaszok?
...
Vagy ott lesz a semmi, amiből immáron másoknak lesznek majd kérdések és válaszok. Ott ezek egyek, mert anélkül tudom a választ, hogy kérdeznék. De vágy sincs a kérdésre, mert vágy sincs, nemhogy válasz, ha ezek egyszer egyek, mire fel lenne különvalóság?
Egység ez, melyből elvágytam, de nem tudtam, hogy itt nemhogy válaszok nem lesznek, de a kérdéseket is nekem kell feltenni és nem lesz senki, aki tudna rájuk reagálni. Majd én, rosszul, vagy még rosszabbul, rágódva, kiköpve és csócsálva, újra meg újra nekidurálva. Azóta visszavágyom, csak attól félek, a vágy majd visszahoz és kereshetek új utakat megint.
...
Azóta csak várom, hogy rámtaláljon megint a nem akarás.

lecture 24 readings
thumb 0 comment
0
reaction

Comments (0)

Are you enjoying reading on Panodyssey?
Support their independent writers!

Prolong your journey in the Panodyssey universe Culture
D'amour et d'amitié
D'amour et d'amitié

Je dédie ces vers à ceux qui étaient, et sont encore là.Parce que les Amis pourront to...

Jean-Christophe Mojard
1 min
Dans ses pas
Dans ses pas

Je reve de déployer mon talent Pouvoir vivre séant D'amour et de glamour

Arthur Mede
1 min

donate You can support your favorite writers