Congratulazioni! Il tuo sostegno è stato inviato con successo all'autore
Pólya Zoltán (Csenyéte) - BettyRose csókja

Pólya Zoltán (Csenyéte) - BettyRose csókja

Pubblicato 17 feb 2023 Aggiornato 17 feb 2023 Cultura
time 5 min
0
Adoro
0
Solidarietà
0
Wow
thumb 0 commento
lecture 25 letturas
0
reazione

Su Panodyssey puoi leggere fino a 30 pubblicazioni al mese senza effettuare il login. Divertiti 29 articles da scoprire questo mese.

Per avere accesso illimitato ai contenuti, accedi o crea un account cliccando qui sotto: è gratis! Accedi

Pólya Zoltán (Csenyéte) - BettyRose csókja

Egyetlen gondolat kísértette őt, Kótai Szép Dávidot a csenyétei cimbalmost a vén Jolán házában: Hogyan is halhat meg ő emlékei nélkül? Rémület fogta el a cigányasszony ágyán. Feküdt mereven anélkül, hogy akárcsak egyetlen emlékfoszlány is megjelent volna életéből. Ő, a gégerákos Kótai, szeretne az utolsó órájában emlékeivel együtt átjutni a túlvilágba. Bár ez a Jolán is, mintha már évek óta készülne a végső pillanatra, azonban valami mindig visszatartja attól, hogy kiterítse magát az ágyán. Türelmesen várt még a halállal. Mondták róla, hogy a férjét muzsikálás közben érte el végzet, s azóta jár egyre az imádkozó asszonyokhoz, de nem ülhet ott egész álló nap velük, hát a saját házából is templomkát csinált.

– Látom neked bajod van, Dávid! Egészen besárgultál már! Eridj, aztán feküdj föl az ágyamra! Ott megtudakoljuk, hogy mi a bajod! – szólt hozzá a templom előtt azon a vasárnapon, amikor ő halálos betegen kiment Jolán elé. Mindegy volt neki, ha már nem is kel föl többet az ágyról s övéit, gyermekeit nem is láthatja többé, csak utoljára lenne egy szép gondolata. Ám maga se értette a dolgot: Jolán gyógyítani akarja?

Nem hitt a szemének. A vén cigányasszony ágya igazi virágos ravatallá változott. A szobáját meg teli pakolta szentes képekkel. Mindenhol, körbe a falakon, a mennyezeten képek sokasága a Szent Szűzről, ahogy az könnyez a halálra sebzett gyermekéért. Jolán Dávid testét virágszirmokkal szórta be, és ült mellette duruzsolva valami érthetetlen szavakat órákon keresztül.

– Nézz Dávid, egészen a fejed fölé! Fájni fog neked ez kegyetlenül, de nézz csak magad fölé! – szólt hozzá végre hosszú idő múlva, közben homlokát, arcát valami balzsammal kenegette.

– Na, hajtsd egész hátra a fejedet, amennyire csak tudod!

– De meddig Jolán?! – ordította, szinte sakálként üvöltötte, mert egész testében remegett, mintha villám hasított volna belé. Szűnni nem akaró gyötrelmes kínzást érzett teljes valójában.

Hogy jött neki ez a gége dolog? Mit foglalkozott ő a gyógyszerekkel meg az orvosokkal? Ki kell az egészet tőben metszeni, mint az elszáradt rózsatövet. Elszökött a műtőből, pedig már fenn feküdt a műtőasztalon, s látta a feje fölött megvillanó orvosi kést.

Ez a Jolán mégis többre vitte, jobban értette a dolgát, mint az orvosok.

– Hagyj Jolán, pusztuljak el inkább itt az ágyadon! Fulladok, hát nem érted, te vénség?! – nyögte egyre, mert ordítani se bírt már. De nem volt vége a kínzásának. A lábaitól forróság terjedt át teste minden részére. Benne volt a tüzes pokolban, s ez mélyen a lelkéig hatolt. Ekkor iszonyatos menydörgés rázta meg a házat. A képek mind leestek a falról és széttörtek, s ő, Szép Dávid, Csenyéte híres cimbalmosa hangokat hallott, tisztán hallotta a cimbalomján a pengő hangokat. Valami kedves dallam idéződött föl benne.

– Ki engedsz már végre a fojtásból te kegyetlen vénség? – nyögte, hörögte, s közben zokogni kezdett, s Jolán törölte kendőjével könnyeit.

– Mindjárt Dávid, mindjárt gyermekem! Mondd inkább nekem, látsz-e valamit már a fejed mögött?

Halvány kékeszöld nőiszempár jelent meg előtte. De kié lehet ez a gyönyörűséges szempár? Egy fiatal lány nézett le rá hirtelen. Fénylő vöröses barna haja volt, ajka meg szerelmesen kihívó.

– Mondd már, ki ez a lány, aki megjelent nekem?

– Hát nem emlékszel rá? Tanítottad az öreg Beke Ádámnak a clevelandi unokáját, Betty Rosot cimbalmozni a telepen. A család hazalátogatott. Betty napokig csak veled volt, egymásba szerelmesedtetek és megszöktetted őt. Olyan rég volt ez, hogy már el is felejtetted.

Betty Rose állt meg mellette úgy, mint akkor régen a telepen, s dúdolt neki valami szomorkás hallgatót. Fogta, ölelte és csókolta hajdani szerelmét s borította be vörösen fénylő hajával. Dávid kesernyés ízt érzett szájában. Alig egy szemvillanásnyit szűnt meg benne a fájdalom. Ernyedt el örökre Betty Rose karjában megnyugodva. A vén mágus Jolán melléjük feküdt, s kérte, könyörögte ő is e szépséges halált.

lecture 25 letture
thumb 0 commento
0
reazione

Commento (0)

Ti piacciono gli articoli su Panodyssey?
Sostieni gli autori indipendenti!

Proseguire l'esplorazione dell'universo Cultura
Un Secret
Un Secret

Claude Miller (2007)

Florence Oussadi
2 min
WAR PIGS AND ANTISEMITISM
WAR PIGS AND ANTISEMITISM

  The photo is picked up to the online researchers review (INSS, on May 1rst) with that frontpage :

Cecile Voisset
3 min

donate Puoi sostenere i tuoi scrittori preferiti