Félicitations ! Ton soutien à bien été envoyé à l’auteur
Американски автор споделя своето мнение за Panodyssey

Американски автор споделя своето мнение за Panodyssey

Publié le 30 juin 2022 Mis à jour le 30 juin 2022 Culture
time 1 min
1
J'adore
0
Solidaire
0
Waouh
thumb 1 commentaire
lecture 116 lectures
1
réaction

Sur Panodyssey, tu peux lire 30 publications par mois sans être connecté. Profite encore de 29 articles à découvrir ce mois-ci.

Pour ne pas être limité, connecte-toi ou créé un compte en cliquant ci-dessous, c’est gratuit ! Se connecter

Американски автор споделя своето мнение за Panodyssey

Текстът е написан от Клаудия Московичи на 22 юни 2022 и преведен от Илиана Драганова

„Panodyssey.com, платформата за работа в мрежа в областта на културата, инициирана от френския предприемач и медиен изпълнителен директор Александър Лефорестие, е междукултурен и международен форум, който е на прага от разпалването на културна революция. Panodyssey предлага начин художници, писатели, фотографи, журналисти, филмови режисьори, редактори, архитекти, бизнес специалисти и технологични иноватори да си сътрудничат в съвместни творчески проекти. Както Клаудия Фераци, президент на Viarte и бивш съветник на френския президент Еманюел Макрон, посочи в скорошна статия в Challenges.fr, днешните бизнес лидери също ще помогнат за проправяне на пътя.

Като учен в сферата на френското Просвещение и почитател на философите и салониерите от осемнадесети век – брилянтни умове, които разгърнаха и разшириха всяка област в изкуствата и науките – намирам такъв проект за особено вълнуващ. Въпреки нарасналата специализация на дисциплините през последните няколко века, салоните за интердисциплинарна култура се завръщат, само че този път използвайки технологиите и социалните мрежи, с които разполагаме през 21-ви век. Освен това, както просветените монарси и религиозни лидери са били покровители на изкуствата през Ренесанса и Просвещението, така днес правителствените агенции и индустриалните лидери са настоящите покровители на изкуствата. Бизнес визионерите предвиждат нуждите и технологиите на бъдещето. Те финансират иновации и подкрепят културни проекти, които без тяхното покровителство може никога да не видят бял свят.

Вярвам, че няколко културни проекта са толкова необходими, колкото тези, основани на просвещенския дух на интердисциплинарното и международно сътрудничество. Художници и писатели намират вдъхновение в други области. Те се нуждаят един от друг. Също така те разчитат на компютърните професионалисти, за да представят своите прозрения на обществеността посредством съвременните технологии. Например, благодарение на сравнително нови технологии, като Google Art Project, можем да се възхищаваме на произведения на изкуството от най-добрите световни музеи от комфорта на домовете си. Това е особено необходимо в днешно време, като се имат предвид ограниченията на нашата мобилност, наложени от пандемията от Covid-19. Panodyssey използва иновативна и по своята същност интердисциплинарна платформа, за да направи нашите собствени културни и технологични взаимодействия възможни. Тя осигурява идеален форум за международно художествено сътрудничество и творчество. И както всички артистични начинания, това зависи от подкрепата и покровителството на нашите правителства и на международната бизнес общност: лидери, които виждат, че във всяко общество и нация културата е най-доброто ни наследство за бъдещето. За да постигне тази цел Panodyssey наскоро стартира проект CREA: Creative Room European Alliance, който е одобрен и има финансовата подкрепа от Европейската комисия. Днес, както и по време на Просвещението, творческите търсения преминават националните граници и процъфтяват благодарение на сътрудничеството във и между многобройните области в изкуствата и хуманитарните науки."

 

Клаудия Московичи (Claudia Moscovici), консултант на Panodyssey за САЩ

lecture 116 lectures
thumb 1 commentaire
1
réaction

Commentaire (1)

Excellent ! Wonderful... It's a model of trans-sectorial cooperation !

=> Diversity of countries
=> Diversity of languages
=> Diversity of sectors

= A strong collaboration... New European Soft Power

Tu aimes les publications Panodyssey ?
Soutiens leurs auteurs indépendants !

Prolonger le voyage dans l'univers Culture
Scabreux
Scabreux

Un mot d'un dictionnaire, ma définition, vôtre sourire, ma joie. D...

Bernard Ducosson
1 min
A KNOT
A KNOT

(to Karen) The photo (untitle) is from Haaretz Weekend Brief (April 13th), it shows spring army manoeuvres....

Cecile Voisset
3 min
"Zombie Lies"
"Zombie Lies"

The photo is picked up to 'The Poetry Review' (The Poetry society, April 4th), and the title to Bill Maher (Twitter...

Cecile Voisset
4 min

donate Tu peux soutenir les auteurs qui te tiennent à coeur