Congratulations! Your support has been successfully sent to the author
Nem alkotás

Nem alkotás

Published Jan 30, 2023 Updated Jan 30, 2023 Wellness
time 3 min
1
Love
0
Solidarity
0
Wow
thumb 0 comment
lecture 40 readss
1
reaction

On Panodyssey, you can read up to 30 publications per month without being logged in. Enjoy29 articles to discover this month.

To gain unlimited access, log in or create an account by clicking below. It's free! Log in

Nem alkotás

Azt hiszem, mikor jól vagyok, akkor semmit sem akarok. A nem akarás együtt jár egy olyan belső mozdulatlansággal, amiből nem és nem akarok kimozdulni. Gondolkodás, miheztartás nélkül, reflektálás, önvizsgálat helyett. Olyan jó, minden a helyén van és nincsenek félreütések. Utólag annyit gondolkodok, miért nem használtam ki ezt az alkotás nélküli csendet, az én nélküli létet, de istenem, ha egyszer ki sem akarok mozdulni belőle? Eggyé válok a valamivel és a semmivel, hát melyik nem normális akarná ezt maga mögött hagyni? Álló és mozdulatlan, hang és fény nélküliség.
Persze, hogy nem tart soká és legkevésbé sem örökké. Előbb-utóbb visszatér a valamihez tartás, vagy az attól való függés, a hiány keresése, az ellentétek és párjaik, a kettőség, a különbözőség, ami megoszt és apró atomjaira hullom. Már megint. A mondandó csak ebben a partkeresési időszakban van, szétfeszít, vagy felaprít, nekidob, vagy beszippant. Vergődöm, úgy csinálok, mint aki úszik, úgy, mint aki érti a játékot, úgy, mint aki ismeri a lépéseket. Rövid, mit sem akaró pillanatok, összekulcsolva a hosszú próbálkozásokkal. Áldás az a sok pici pillanat, megpihenek benne, a helyére kerülök, a kirakós utolsó darabjaként, amire mindenki várt és nem adta fel, hogy egyszer végre megérkezik. 

...

Ha vajon mindig ott lennék, akkor is akarnék maradni? Vagy csak azért akarok, mert nem vagyok mindig ott? Melyik volt először? A nem ott levés, vagy az akarás? Ez a kettő tényleg kéz a kézben jár? És csak azért van az egyik, mert a másik is létezik? Eljön az a pillanat, mikor nem lesznek kérdéseim? De úgy, istenigazából, amikor utólag sem fogalmazódik meg semmi, amikor végül OTTMARADOK? Ott lesznek a válaszok?

...
Vagy ott lesz a semmi, amiből immáron másoknak lesznek majd kérdések és válaszok. Ott ezek egyek, mert anélkül tudom a választ, hogy kérdeznék. De vágy sincs a kérdésre, mert vágy sincs, nemhogy válasz, ha ezek egyszer egyek, mire fel lenne különvalóság?
Egység ez, melyből elvágytam, de nem tudtam, hogy itt nemhogy válaszok nem lesznek, de a kérdéseket is nekem kell feltenni és nem lesz senki, aki tudna rájuk reagálni. Majd én, rosszul, vagy még rosszabbul, rágódva, kiköpve és csócsálva, újra meg újra nekidurálva. Azóta visszavágyom, csak attól félek, a vágy majd visszahoz és kereshetek új utakat megint.

...

Azóta csak várom, hogy rámtaláljon megint a nem akarás.

lecture 40 readings
thumb 0 comment
1
reaction

Comments (0)

Are you enjoying reading on Panodyssey?
Support their independent writers!

Prolong your journey in this universe Wellness
Les creux de vague
Les creux de vague

Nous traversons tous des marées hautes et basses. Quand je suis au creux de la vague,...

Aldo Franco
1 min
Projeter
Projeter

Difficile de mettre en titre le mot d'"éjaculer", mais c'est bien de ça qu'il s'agite...

Bernard Ducosson
1 min
Estime
Estime

Un mot d'un dictionnaire, ma définition, v...

Bernard Ducosson
1 min
Sagesse
Sagesse

Un mot d'un dictionnaire, ma définition, vôtre sourire, ma joie.

Bernard Ducosson
1 min
Amuseur
Amuseur

Ce jour une pensée pour

Bernard Ducosson
1 min

donate You can support your favorite writers