Congratulations! Your support has been successfully sent to the author
Túlélési tippek diktatúrában élőknek

Túlélési tippek diktatúrában élőknek

Published Jan 3, 2023 Updated Jan 3, 2023 Politics
time 5 min
0
Love
0
Solidarity
0
Wow
thumb 0 comment
lecture 30 readss
0
reaction

On Panodyssey, you can read up to 30 publications per month without being logged in. Enjoy29 articles to discover this month.

To gain unlimited access, log in or create an account by clicking below. It's free! Log in

Túlélési tippek diktatúrában élőknek

 
1. Azt, hogy mikor lesz vége, senki sem tudja megmondani. Szóval egy végtelen történetben is lehetsz akár.
2. Ha nem tudod, mikor kezdődött az elnyomás, mert olyan észrevétlenül nyomódtunk el, még mindig nem biztos, hogy diktatúrában vagy. Meg kell róla győződnöd. Nézzél jól szét! Ha már az is politizál, aki kőkemény neutrális, lehet, hogy mégiscsak diktatúrában vagy. Illetve akkor is abban lehetsz, ha fekete öltönyös úriemberek szállnak alá Pestről egy-két vidéki építkezési beruházások körül, hogy támogatókat szerezzenek a magyar focinak.
3.Egy diktatúrában a jövőkép nem annyira rózsás, szóval vegyél elő egy kockás lapot, és oszd el kettővel vagy akár több számjeggyel is azt, amid van, mert előbb vagy utóbb el fogják venni, vagy elveszted bármilyen okból kifolyólag, mondjuk kényszer alatt.
4. Bízom benne, hogy a veszteséget fel tudod majd dolgozni, mert manapság már a temetés is méregdrága.
5. Szóval túl kell élned, ok? Mert élni olcsóbb, mint meghalni, és aki kitart, az már jobban teljesített, mint a dinoszauruszok.
6. Lehet véleményed, de tartsd meg magadnak, ha évtizedes az elnyomás, akkor várd ki a végét, elvégre diktatúrát nem adnak csak úgy fel néhány év alatt, addig meg fizetni kell a hitelt, szóval a biztos munkahely fontosabb, mint az ideológiai hozzáállásod.
7. Azért tarts meg a véleményedet, sosem tudni, mikor lesz jó, ha más nem, egy verésre.
8. Ha sikeres is leszel, nem leszel igazán sikeres, mert elveszik tőled. Nem szeretik, ha más is független, sikeres és szabad, mint ők. Szóval add oda inkább önként, ha nem akarsz utána fogorvost keresni.
9. De ha nem bánod, hogy néhány fogad bánja, akkor tartsd meg, ami a tiéd, a végén úgyis előbb vagy utóbb így vagy úgy...tudod te ezt azt, hol kell aláírni. A folyamat, mint a materiális dolgok elengedése, segíti az adaptációdat a nélkülözéshez. Úgysem visszük magunkkal, nem igaz?
10. Ha ezen is túl vagy, és a vállalkozásod már papíron sem létezik, sőt saját erőd is már csak a fantázia szüleménye, és már az asszony is ordít mert a vasárnapi bevásárlás egyszerűen nem ment, mert nem volt miből, akkor jelentkezhetsz valamely állami intézményhez, mert mindig van üresedés.
11. Az első fizetésed után úgy véled, nem is olyan rossz ez a rendszer, elvégre van munkád, bár ha megélni nem is tudsz belőle, de nem vagy legalább munkanélküli.
12. Mivel semmire nem elég a fizetésed, és a vállalkozási életet is kipróbáltad, ami nem jött be, rájössz, hogy nem is kell minden nap enned. Elég minden másnap. Húst is havonta egyszer bőven megterhelő a bevásárlókocsidba tenni, abból is a közelszavis jó lesz pörköltnek. Az egykori életedből fel-fel villanó képek zavarnak csupán, amikor még az Audidban ültél, és nem használt csepel biciklin, vagy márkásabb öblítővel mosta az asszony a ruhádat, most meg ecetszagú, de elhessegeted, ami zavar, mert ha nem gondolsz rá, akkor nem probléma. Kevesebb gondolkodás jót tesz az artériáknak, olvasod a frissen nyomott állami újságban. És valóban, mióta nem gondolsz új dolgokra, sem arra, mi volt korábban, még egy bágyadt mosolyra is képes vagy.
13. Rájössz, hogy végül is ez a diktatúra nem is olyan rossz, mert elindított egy belső utazásra. Másra úgyse telne, a Balaton is drága, de még egy vonatjegy is Pestre. Inkább felgyalogolsz, mint Petőfi. Mivel munkanélküli lettél, mert olyat mondtál, amit nem kellett volna, így most van időd nagy távolságok megtételére is.
14. Megtapasztalod a totális szabadságot, mert a hiteled nem tudod fizetni, munkába sem kell járnod. Most már heti 3 étkezés is elég, minden másnap böjtöt tartasz. A súlyproblémáid is megoldódtak. Csak a telefonodat kell tölteni valamely plázában vagy orvosi rendelőben, hogy elolvasd, a diktatúra jobban teljesít.
15. Mivel a média többsége szerint minden rendben van a heti háromszori étkezéssel, a sátras élettel, mert házad már nincs, és a többségnek sincs, így elfogadod, hogy ez a normális. Sokan sátraznak köztereken, parkokban, félreeső helyeken, ez a normális. Mantrázod. Ez a normális.
16. Már nem érdekel, hogy miben élsz, csak élsz. Napról-napra, évről évre. Sok év lesz. Ez diktatúra, szóltam.
17. Miközben vegetálsz, a diktatúra még mindig tart. Mondhatni, virágzik.
18. Már vagy húsz év telt el, kicsit ugrottunk az időben. Még mindig életben vagy, erre a diktatúra nem számított.
19. Szóval amíg élsz, van esély arra, hogy megéld a diktatúra végét. De tarts ki. Minden szinten, bárhol vagy, bármit csinálsz. Maradj önmagad, az a szabad ember, aki tudja milyen volt az élet a diktatúra előtt, amikor volt fűtés és húsleves is minden nap, rántotthús az asztalon és benzin a tankban. Maradj és éld túl. Mert aki nem éli túl, az nem is tud semmit sem tenni a jövőben, mert a ma a diktatúráé de a holnap az bárkié lehet.
 
 
 
 
 
lecture 30 readings
thumb 0 comment
0
reaction

Comments (0)

Are you enjoying reading on Panodyssey?
Support their independent writers!

Prolong your journey in this universe Politics
Pétition
Pétition

Un mot d'un dictionnaire, ma définition, vôtre sourire, ma joie.

Bernard Ducosson
1 min
Du bonheur au Bhoutan
Du bonheur au Bhoutan

ou ; ce 20 mars 2024  journée internationale du Bonheur, saluons le Bhoutan considé...

Bernard Ducosson
1 min
Maréchal
Maréchal

Un mot d'un dictionnaire, ma définition, vôtre sourire, ma joie. Le plus haut titre mi...

Bernard Ducosson
1 min

donate You can support your favorite writers