Congratulations! Your support has been successfully sent to the author
ДВЕ ПРЕМИЕРИ – ДВА ПРАЗНИКА НА ПОЕЗИЯТА

ДВЕ ПРЕМИЕРИ – ДВА ПРАЗНИКА НА ПОЕЗИЯТА

Published Oct 7, 2022 Updated Oct 7, 2022 Culture
time 1 min
1
Love
0
Solidarity
1
Wow
thumb 1 comment
lecture 61 readss
2
reactions

On Panodyssey, you can read up to 30 publications per month without being logged in. Enjoy28 articles to discover this month.

To gain unlimited access, log in or create an account by clicking below. It's free! Log in

ДВЕ ПРЕМИЕРИ – ДВА ПРАЗНИКА НА ПОЕЗИЯТА

След продължителната социална изолация, наложена от пандемията, животът, в това число и литературният, връща своята виталност. В разгара на лятото двама автори на нашето издателство представиха пред публика своето творчество – Тодор Билчев, с четири поетични книги, и Снежана Стамова, с поетичен дебют.

ТОДОР БИЛЧЕВ – 18 ЮЛИ

Деня, в който честваме 185 години от рождението на Васил Левски, Тодор Билчев превърна в празник на поезията. В РБ „Любен Каравелов“, със съдействието институцията и на Съюза на независимите писатели – филиал Русе, той представи най-новите си стихосбирки, всички излезли със знака на издателство gabriell-e-lit: „На незабравата зовът“, „Душа като снежинка“ /2021/, „Под небето в мене“ и „Народе!!!!“ /2022/. Датата е избрана неслучайно – последната поетична книга е посветена на паметта и духовното наследство на Апостола.

Видни русенски литературни критици и интелектуалци говориха за трайното творческо присъствие на Т. Билчев в културния живот на града и неговото място в съвременната литература. Думите им бяха онагледени и с впечатляваща виртуална презентация, която намери място и в сайта на Арт платформа gabriell-e-lit /раздел „Събития“/, като е достъпна за свободно сваляне и от страницата на автора в сайта на издателството:

За празничната атмосфера и приповдигнатия дух в залата допринесе  рецитаторското майсторство на поета, който чете свои стихове, както и активното участие на публиката.

СНЕЖАНА СТАМОВА – 2 АВГУСТ

В горещата вечер на 2 август просторната зала за срещи на Съюза на българските журналисти в София се изпълни с любители на поезията. Посетителите бяха посрещнати от усмивката на Снежана Стамова и отворената врата върху корицата на първата й стихосбирка „Отвътре навън“, излязла дни преди това със знака на издателство gabriell-e-lit.

За доброто настроение на присъстващите, и като въведение към поетичния празник прозвучаха няколко авторски песни на домакина – бардът Ивайло Диманов, който влезе и в ролята на водещ.

Често има разминаване между личността на поета и духа на неговите стихове. Не такъв е случаят на Снежана Стамова и нейната поезия. Изящна като форма и духовност, неповторима, въздействаща, неежедневна и истинска…

Много стихове от книгата прозвучаха в изпълнение на авторката, но онова, което направи тази поетична вечер изключителна, бе връзката, която поетесата създаде със своите читатели и публиката. Едно общение на по-високо, почти трансцедентно ниво, в което научихме както житейските ситуации, стоящи и отразени от конкретни творби, така и лостовете на поетическата им трансформация. А те са два – възможността да погледнем света „отвътре“, от нашето Аз, да го преживеем, преболедуваме дори, да го преодолеем, да изградим своя мост към него. И да излезем „навън“ – там, където отново, с нашите променени сетива, можем да вникваме и променяме външното, да го трансформираме в себе си…

Преди вечерта да премине към неформално общуване между автор и аудитория, за магичната, възвисяваща и тласкаща читателя към задълбочаване на познанията му за света и себе си поезия на Снежана Стамова говори издателят на книгата д-р Габриела Цанева.

редакционна статия

lecture 61 readings
thumb 1 comment
2
reactions

Comments (1)

avatar

Bernard Ducosson 1 year ago

Здравей, скъпи български авторе и художник, приеми приятелски поздрав от Франция и членовете на социалната мрежа PANODYSSEY.
Аз, Бернар ДЮКОСОН, хумористичен автор, много се радвам, че мога да общувам с вас и се надявам често да получавам вашия поздрав в отговор.
Довиждане ?

You can support your favorite independent writers by donating to them

Prolong your journey in this universe Culture
DEMOCRACY OR NOT DEMOCRACY
DEMOCRACY OR NOT DEMOCRACY

  Like a very worrisome and even worrying moment on international stage, where every country can appear...

Cecile Voisset
4 min
Panodyssey
Panodyssey

Panodyssey brille, Plateforme d'art et d'échange, Lieu de découvertes.  

Mondine De Saint Laurent
1 min

donate You can support your favorite writers