Manifestul Panoydssey - A reconcilia etica și digitalul
Su Panodyssey puoi leggere fino a 30 pubblicazioni al mese senza effettuare il login. Divertiti 29 articles da scoprire questo mese.
Per avere accesso illimitato ai contenuti, accedi o crea un account cliccando qui sotto: è gratis!
Accedi
Manifestul Panoydssey - A reconcilia etica și digitalul
Să facem din cultură inima modelului digital european!
Revoluția digitală este o revoluție hegemonică. Niciun sector nu scăpat de ea și veselul entuziasm de la începuturile ei a dat naștere uriașilor tehnologici care dictează astăzi soarta lumii.
GAFAM, NATU și alte BATX au creat un nou echilibru - sau mai degrabă dezechilibru - de putere, unde prioritatea este acordată propriilor interese, mai degrabă decât alinierea obiectivelor lor cu cetățenii, companiile, consumatorii, asociațiile și autoritățile publice.
În acest context, Europa pare a fi principalul învins. Fără leadership sau fără un jucător major în domeniu, Europa a devenit acum o piață deschisă, unde companiile americane și chineze își desfășoară modelul de business și se ospătează din el.
Excepția digitală europeană
Descrisă astfel, situația poate părea sumbră. Dar nu trebuie să fie. În primul rând, pentru că această supunere nu este completă, în al doilea rând pentru că nimic nu este ireversibil și în al treilea rând pentru că nu trebuie să o acceptăm. Dincolo de concurența economică și strategică, ne confruntăm cu o alegere politică. Ambiția de a construi un model digital european care să corespundă valorilor noastre (politice, intelectuale, culturale și sociale) că alternativă este foarte puternică în acest moment.
Această dorință s-a manifestat în opinia publică atunci când mai mulți dintre acești giganți digitali s-au confruntat cu amenzi istorice pentru abuzul de poziție dominantă. Rezultatul a fost o cerere de măsuri pentru a pune capăt practicilor economice dăunătoare. După consumator, Europa s-a concentrat pe protejarea cetățeanului și a vieții lui private. Regulamentul General privind Protecția Datelor este, așadar, o inovație majoră în protecția drepturilor fundamentale în Europa și nu numai.
Deși această încercare de reglementare a fost inițial ignorată, luată în glumă și respinsă, în special în Statele Unite, ea a devenit acum o sursă de inspirație, în materie de protecție a datelor, de reglementarea practicilor concurențiale sau impozitarea economiei digitale, așa cum se vede la nivel de stat în SUA cu California.
După consumatori și cetățeni, acum ar trebui să protejăm creatorii!
Proiectul unui model digital european deschis, echilibrat și axat pe interesele generale și publice deasupra celor politice sau economice ar trebui să meargă mai departe și să se concentreze asupra lanțului valoric și a principalului său motor: conținutul și cei care îl creează.
Toți giganții tehnologici actuali au în comun exploatarea conținutului imaterial (știri, muzică, videoclipuri, presă, jocuri etc.) pentru a-și crește propriile venituri din produse / servicii. Google vinde publicitate prin indexarea conținutului produs de terți, Amazon își fidelizează clienții de comerț electronic prin oferta de conținut audio-vizual, rețelele sociale trăiesc din organizarea producției utilizatorilor lor, iar produsele Apple ar fi goale dacă ar trebui să folosească numai propriile lor producții.
Modelul de afaceri dominant este simplu: exploatarea producției intelectuale și culturale pentru a vinde altceva, cel mai adesea publicitate direcționată. Principala problemă este că cei care creează valoarea sunt de obicei excluși din profit. Chiar și atunci când producțiile intelectuale și intangibile nu sunt exploatate pur și simplu fără un acord, dezechilibrul de putere dintre creatorii de conținut și platformele de creație / diseminare duce la o distribuție extrem de asimetrică a drepturilor și beneficiilor.
Pentru un model digital european corect by design
Nu este neobișnuit că depturile unui autor să fie ignorate, că el să plătească taxe confiscatorii asupra veniturilor din creația să, să-i fie brusc demonetizată creația sau pur și simplu să o vezi copiată, exploatată, uneori trădată, fără posibilitatea vreunui recurs.
De aceea, de vreme ce producțiile culturale sunt folosite că un instrument de creștere a veniturilor din afaceri ale companiilor digitale, protejarea creatorilor prin garantarea controlului asupra propriilor creații precum și prin remunerarea corectă este o obligație morală și economică.
Europa înțelege perfect acest lucru și în prezent lucrează din greu la reforma drepturilor de autor. Cu toate acestea, deși reglementarea este imperativă, nu va fi suficientă. Este necesar să se producă servicii alternative corecte care să ofere o soluție imediată creatorilor, consumatorilor și cetățenilor. Există soluții tehnologice, dar este nevoie de o voință economică și politică, hotărâtă, pentru a accelera adoptarea lor. Franța pare să facă pași în direcția corectă odată cu lansarea Statelor generale ale industriilor culturale și creative, ceea ce are avantajul de a aduce pe toți jucătorii în jurul mesei la discuții.
Apariția acestor modele corecte, create atât pentru a proteja partajarea conținutului, cât și pentru interesele creatorului este posibilă, este chiar o cerință strategică dacă luăm în considerare puterea industriei culturale europene, o adevărată comoară care nu ar trebui să fie jefuită în mod nejustificat! Prin urmare, facem apel autorităților publice, dar și actorilor privați, finanțatorilor și consumatorilor să ni se alăture și să participe, prin alegerile lor politice și economice, la construirea acestei ere digitale corecte.
Acest lucru va necesită redirecționarea de fonduri, atragerea creatorilor, promovarea și utilizarea instrumentelor potrivite și chiar, de ce nu, plata pentru un conținut de calitate!
Fotografie de coperta făcută de Jason Rosewell pe Unsplash