Congratulations! Your support has been successfully sent to the author
Életlenül, avagy beszéljünk kritikusan a kritikákról

Életlenül, avagy beszéljünk kritikusan a kritikákról

Published Jun 18, 2023 Updated Jun 18, 2023 Culture
time 4 min
1
Love
0
Solidarity
0
Wow
thumb 0 comment
lecture 10 readss
1
reaction

On Panodyssey, you can read up to 30 publications per month without being logged in. Enjoy29 articles to discover this month.

To gain unlimited access, log in or create an account by clicking below. It's free! Log in

Életlenül, avagy beszéljünk kritikusan a kritikákról

Balázs Imre József erdélyi költő, irodalomkritikus néhány hónappal ezelőtti interjúnkban azt nyilatkozta nekem, Erdélyben akkor lesz több negatív kritika, amikor a tét is meg fog nőni.  Meglátása szerint a helyi irodalmi közegben nincs szó arról, hogy mindenki minden könyvet megdicsérne, de valós tét abban az esetben lenne, ha egy sikeres szerző írna rossz könyvet, ezt pedig a közönség annak hírneve miatt hajlamos lenne pozitívan értékelni.

A kisebbségi szférának egyszerre előnye és hátránya tud lenni, hogy a költők, írók és az irodalommal foglalkozó egyéb szakemberek személyesen ismerik egymást, s a fontos erdélyi események nagy részén találkoznak is. Ritka az olyan eset, amikor a mindennapi életben jó kapcsolatban lévő szerzők bátor, éles hangvételű kritikákat engednek meg maguknak egymással szemben, nyilvánvalóan nem példanélküli, hiszen a professzionalizmus és a más vélemények elfogadása alapkövetelmény.

Ha a tét fogalmára gondolunk, valójában érthető, hogy a fiatal, elsőkönyves szerzőket a kritikusok megkímélik a nagyobb pofonoktól. Írói karrierjük első szakaszában inkább támogatni kell őket, gyakran kitartóan lökdösni, hogy a pályán maradhassanak, a szárnytörés nem túl hasznos megoldás az irodalmi közeg számára sem. Arról már kevesebb tudásom van, zajlanak-e a háttérben véleménycserék a nagyközönség számára alig ismert fiatalok és a rutinos szerzők között. Elképzelhetőnek tartom, hogy ilyen létezik és hasznos kritikaiészrevételek hangzanak el rajtuk, talán nem is baj, ha egyes beszélgetések nem nyilvánosan platformokon zajlanak.

A leírtak ellenére fenttartásaim vannak azzal kapcsolatban, ha egy adott kötet csak pozitív kritikákat tartalmaz. Egyfajta ignorálás ez azok felé a tartalmak felé, amelyek nem tetszenek nekünk, alapjában véve a szerkesztő saját döntése, milyen szerzeményeket véleményez, más nézőpont szerint viszont egy ennyire kis közegben minden egyes szerzőnek fontos szerepe lehet a kulturális tér formálásában, alakításában, ez a felfogás pedig nem kéne fiatal kritikusok számára követendő példa legyen.

Meg vagyok győződve arról, hogy egyes írók kifejezetten szeretnének keményebb kritikákat hallani szerzőtársaiktól, a fejlődés iránti motiváció több évtizednyi pályán töltött idő után is bennük lehet, ilyenkor pedig nem feltétlenül csak a dicséretözönre vágynak. Balázs Imre gondolatára visszautalva, érdekes szempont, Erdélyben kik azok a szerzők, akik olyan hírnevet tudhatnak a magukénak, hogy az olvasók elfogulttá váljanak a kevésbé sikerült alkotásaikkal szemben. Én magam sem tudok jelenleg választ találni arra, beszélhetünk-e egyáltalán ilyenekről.

További lényeges kérdés hogy jelen pillanatban ennek a kritikákról szóló, magyar nyelven megírt elmélkedésnek mekkora tétje van itt, hiszen tapasztalataim szerint az erdélyi írók nagy része még nem is használja ezt a platformot, talán az olvasók közül is kevesen, ez persze a közeljövőben könnyen változhat. Mindezt figyelembe véve ez az írás is csak egy kísérlet lehet arra, hogy a fogyasztási igényeket felmérje, jó esetben reakciókat csikarjon ki azok részéről, akik valamilyen formában érintve érzik magukat benne.

Borítókép forrása: Lector kiadó, eredetileg a Perspektíva Diáklapban közzétéve

lecture 10 readings
thumb 0 comment
1
reaction

Comments (0)

Are you enjoying reading on Panodyssey?
Support their independent writers!

Prolong your journey in this universe Culture
Ecartelé
Ecartelé

Un mot d'un dictionnaire, ma définition, vôtre sourire, ma joie.

Bernard Ducosson
1 min

donate You can support your favorite writers